dereere

Wat is osteopathie ?

osteopathie

Osteopathie is een manuele behandelingswijze waarbij herstel van de beweeglijkheid van de verschillende lichaamsstructuren centraal staat: beweeglijkheid in de zin van: soepelheid, normale spanning, pijnloos zijn. Vermindering van de beweeglijkheid van structuren of weefsels (botten, spieren, zenuwen, ...) veroorzaken veranderingen in de doorbloeding waardoor klachten ontstaan: ontstekingen, zwellingen, artrose, hoofdpijn, zenuwpijnen etc.
De behandelmethode is er op gericht deze verhardingen of pijnpunten op te sporen. De osteopaat gaat steeds op zoek naar de onderliggende oorzaak van de klacht. Daarom onderzoekt hij het ganse lichaam, niet alleen de pijnpunten. Door zachte technieken, mobilisaties, rekkingen, veilige manipulaties, wordt deze verminderde beweeglijkheid opgeheven. De behandeling wordt meestal als aangenaam ervaren.

Welke klachten ?

Pijn in de rug en in de hals zijn de meest voorkomende redenen om een osteopaat te raadplegen:

  • rugpijn: blokkade, lumbago, hernia, artrose, reuma.
  • halspijn: blokkade, hernia, artrose, pijnlijke stijfheid.

Daarnaast zijn er nog andere klachten die met succes kunnen behandeld worden:

  • schouderpijn, tennis of golferselleboog, polsklachten.
  • heup, knie, enkelklachten.
  • (spannings)hoofdpijn, migraine, duizeligheid, oorsuizen.
  • Zenuwstelsel : geknelde zenuw, tintelingen, uitstralingspijn.
  • Psychosomatische stoornissen : hyperventilatie, stress.
  • Chronisch vermoeidheidssyndroom.
  • Fibromyalgie.

Ook voor baby’s : huilbaby’s, reflux, voorkeurshouding hoofdje.

osteopathie
osteopathie

Hoe verloopt de consultatie ?

De consultatie omvat een uitgebreide vraagstelling naar de klacht en de medische voorgeschiedenis van de patiënt. Hoe lang bestaat de klacht, hoe wordt hij uitgelokt enz. Uw antwoorden worden in verband gebracht met uw houding, uw dagtaak, uw al - of niet sporten. Ook gegevens via medische beeldvorming zijn zeer nuttig (RX, CT-scan, MRI-scan, echo).
Bij het lichaamsonderzoek staan inspectie (kijken naar de houding) en palpatie (voelen naar de spanningen) centraal. Dit is het hart van het onderzoek. Nu gaat de osteopaat door middel van een ‘oorzaak en gevolg’ denkwijze zijn keuze van behandeling opmaken.
De behandeling tenslotte bestaat uit het ‘los’maken van vastgelopen structuren, is manueel en pijnloos! De gemiddelde verwachting op verbetering ligt tussen de 3 tot 5 behandelingen, verschillend per geval. De osteopaat legt uit hoe hij de evolutie naar herstel ziet verlopen en hoe de patiënt hier aan kan meewerken.

Geen alternatieve geneeskunde

Osteopathie is geen alternatieve geneeskunde. De osteopathie is gebaseerd op de wetenschap (anatomie, neurologie, biochemie en fysiologie) en streeft de kunst na om op deze basis zijn filosofie toe te passen. Met name het ‘normaal bewegen’ van alle lichaamsdelen tot een harmonisch bewegen van het geheel.
De zoektocht naar het oorzakelijk letsel staat op de voorgrond. In die zin verschilt de benadering met die van de meer klassieke kinesitherapie.

Terugbetaling

Er is geen doktersvoorschrift vereist in verband met de terugbetaling. Zonder voorschrift voorziet het ziekenfonds een terugbetaling van 5 behandelingen per jaar per patiƫnt. Veel klachten zijn op 5 sessies succesvol te behandelen.

Er kan nadien, indien nodig verder behandeld worden met een voorschrift. Hierbij kan u terugbetaling verkrijgen bij uw ziekenfonds tot 54 behandelingen per jaar. (3x18)